Śruta sojowa 46%
  • Śruta sojowa 46%

Śruta sojowa 25 kg.

58,00 zł
Brutto

Śruta sojowa stanowi podstawowy element służący do produkcji pasz. Cechuje się dużą przyswajalnością białka i bardzo dobrym składem aminokwasowym, dzięki czemu stanowi najcenniejsze źródło białka roślinnego w żywieniu zwierząt. Jest z powodzeniem stosowana przez hodowców na całym świecie.

Ilość

 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady zwrotu

 

Zasady dostawy

Śruta sojowa

to bez wątpienia najlepszy wybór dla hodowców, gdy poszukują oni wartościowej paszy dla zwierząt hodowlanych. Produkt stanowi podstawowy element służący do produkcji pasz. Cechuje się dużą przyswajalnością białka i bardzo dobrym składem aminokwasowym, dzięki czemu stanowi najcenniejsze źródło białka roślinnego w żywieniu zwierząt. Jest z powodzeniem stosowana przez hodowców na całym świecie.

Parametry:

Białko ogólne 46%
Strawność 80%
Tłuszcz 1,60%
Włkno surowe max 3,50%

Dawkowanie:10-20%

Waga:25 kg.

Śruta sojowa dzięki skupieniu energii i białka, a także unormowanej wartości pokarmowej powoduje lepszy efekt, głównie u dojrzewających świń. Jej zastosowanie powoduje, że praca podczas obsługi zwierząt staje się łatwiejsza i prostsza. Robocizna dzięki temu staje się mocno ograniczona. Mieszanki pełnoporcjowe,, które nazywa się też pełnodawkowymi, są jedyną pomijając wodę paszą podawaną bydłu. Mieszanki uzupełniające podczas tradycyjnego żywienia są uzupełnieniem paszy gospodarskiej oraz ubocznych produktów rolno-spożywczego przemysłu. Przeznacza się je głównie produkując mieszanki pełnoporcjowe. Superkoncentraty w większości składają się z białka ogólnego. Przeznacza się je gospodarstwom lub mieszalniom pasz, które posiadają również śruty poekstrakcyjne bądź nasiona roślin strączkowych. Mieszanki zawierają ich 10%, z czego wzięła się nazwa superkoncentratów dziesięcioprocentowych. Koncentraty obejmują grupę składników, którą kompletnie dopełnia ziarno zbóż jakie znajduje się w mieszankach, stąd nazwa koncentratów pełnych. Stosując mieszanki uzupełniające szczególną uwagę należy zwracać na właściwe wymieszanie surowców. Kiedy zostaje zastosowana pasza niewłaściwie wymieszana w rezultacie może dojść do poważnych zatruć oraz problemów pokarmowych.

Poekstrakcyjna śruta sojowa ma szczególne znaczenie dla żywienia bydła oraz pozostałych zwierząt gospodarskich. Poekstrakcyjna śruta sojowa to pasza wysokobiałkowa, którą ceni się za właściwy skład aminokwasów. Białko z tej paszy zawiera wysoką zawartość lizyny i tryptofanu. Te cenne aminokwasy zawierają się w paszach w różnych ilościach. Poekstrakcyjna śruta sojowa charakteryzuje się wysoką zawartością białka by-pass. Są to peptydy nieulegające rozkładowi w żwaczu. Ten składnik jest ważnym atutem paszy. 

Funkcjonowanie śruty sojowej w gospodarce rolno-spożywczej naszego kraju wynosi sporo lat, w przeciągu których wzrosło znacząco jej znaczenie, a także ranga. W tym czasie uruchomiła się oraz intensywnie rozwinęła na szeroką skalę w przemyśle produkcja pasz oraz przemysł drobiarski.