SERWATKA SŁODKA 10 kg

75,00 zł
Brutto

Wyświetl historię cen produktu

Ilość

 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady zwrotu

 

Zasady dostawy

Suszona serwatka jest stosowana z powodzeniem w żywieniu trzody chlewnej.Wysoka zawartość laktozy czyni serwatkę atrakcyjną dla prosiąt, gdyż w tym okresie aktywność laktazy jelitowej jest stosunkowo wysoka. Z tego względu suszona serwatka jest stosowana przede wszystkim w żywieniu młodych, wcześnie odsadzonych prosiąt. W żywieniu prosiąt może być wykorzystywana w ilości od 10 do 30 proc. Efektywność zwiększonych dawek serwatki jest mniejsza u prosiąt powyżej 10-12 kg masy ciała.
Relatywnie duża zawartość laktozy w mieszankach paszowych jest szczególnie istotna dla prosiąt ssących oraz bezpośrednio po odsadzeniu. Po tym okresie powinna być zmniejszona. W przypadku prosiąt o masie ciała większej niż 10-12 kg dodatek laktozy nie ma większego wpływu na wyniki produkcyjne. W przypadku mieszanek paszowych dla prosiąt ssących zawartość laktozy kształtuje się najczęściej na poziomie 10-20 proc., a dla prosiąt odsadzonych zwykle 4-8 proc. Należy pamiętać, że laktoza jest nie tylko źródłem energii, ale stanowi również istotny składnik decydujący o prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Już w części wpustowej żołądka laktoza jest fermentowana do kwasu mlekowego, który obniża pH treści pokarmowej wpływając w sposób wyraźny zarówno na perystaltykę jelit jak i na hamowanie rozwoju bakterii patogennych. Z tego względu zawartość laktozy w mieszankach paszowych powinna również uwzględniać inne działania wpływające na pH treści przewodu pokarmowego.
U urodzonych prosiąt przewód pokarmowy jest doskonale przygotowany do trawienia składników pokarmowych mleka lochy, które jest bogate w wysoko strawny tłuszcz i laktozę. Przejście z płynnej (mlecznej) diety w okresie odsadzenia na pasze stałe, w których głównym źródłem energii jest skrobia, jest pewnym problemem. Młode prosięta nie wykorzystują efektywnie skrobi. Tempo wzrostu prosiąt w żywieniu których stosowano diety z udziałem skrobi jest gorsze niż w przypadku diet, w których głównym źródłem energii jest laktoza. W podsumowaniu należy stwierdzić, że suszona serwatka jest istotnym składnikiem mieszanek paszowych dla prosiąt

Suszona serwatka może być bezpośrednio zastosowana w produkcji mieszanek i koncentratów paszowych.Skład aminokwasowy białka serwatki jest bardzo korzystny z punktu widzenia potrzeb zwierząt. Białko serwatki zawiera więcej lizyny i innych aminokwasów egzogennych niż białko poekstrakcyjnej śruty sojowej i jest lepszej jakości niż kazeina.Serwatka zawiera również wiele składników biologicznie czynnych, a preparaty uzyskiwane z serwatki mogą być cennym składnikiem mieszanek paszowych dla młodych rosnących świń.
W ostatnim okresie szczególną uwagę zwraca się na tzw. funkcjonalne białka mleka, do których należy m.in. laktoferyna (glikoproteina zawarta we frakcji białek serwatkowych). Wykazuje ona działanie przeciwbakteryjne przez immunomodulację, stymulację wzrostu bakterii Lactobacillus i poprawę wchłaniania żelaza. Działa również regenerująco na nabłonek jelitowy. Wang i in. (2008) wykazali, że dodatek do mieszanek dla prosiąt czystej laktoferyny wpłynął korzystnie na tempo wzrostu oraz zmniejszył częstotliwość występowania biegunek u prosiąt.Suszona serwatka jest również źródłem wielu składników mineralnych, zarówno makro (Ca) jak i mikroelementów, a strawność fosforu wynosi 95 proc. Suszona serwatka jest bogata w witaminę B12, ryboflawinę i kwas pantotenowy, ale charakteryzuje się małą zawartością witaminy A i D.

 

 Opakowanie: 10 kg

Kolor serwatki: biały